Kolumne:
Preuzeto sa: arstechnica.com
Preuzeto sa: arstechnica.com

Sve što je „kućno“ – nije nam strano

Nego, drage moje prijateljice i prijatelji, nikako da prokomentarišemo ono deljenje autograma „farmera“ onomad u jednoj šabačkoj osnovnoj školi. Znam, govorilo se po medijima, onoliko. Meni je malo muka da više pominjem državu, regulatorno telo, javnost, organizacije za brigu o deci, mada ni ovog puta nisam čula da je iko javno reagovao. Ono što takođe nisam čula je i komentar na kometar iz škole.

Za neupućene, pre nekoliko dana je u jednu osnovnu školu banulo dvoje „selebritija“ (tako se to kaže, zar ne?). Dobro, jedno od njih dvoje je bila roditeljka,pa je povela rieliti – kolegu da ga deca malo vide (?!). Možda sve i ne bi bilo strašno da ovaj dolazak nije prekinuo časove zbog pomamnog uzimanja autograma. Svedoci kažu da učiteljice ne da nisu imale ništa protiv, već su i same učestvovale. Slavni su slavni, pa zašto propustiti priliku za selfi?

Stvar bi možda i prošla da se deca (k’o deca) nisu pohvalila roditeljima, a među njima je bilo i onih kojima se čitava stvar nije dopala. Tako je škola dospela u medije, tako su neki čitavu situaciju nazvali skandalom.

E sad dolazimo na ono što mene tišti. Nisam svedočila, pa uvek ostavljam malu rezervu, ali, navodno je direktorka, na pitanje novinara da li je škola baš dobro mesto za takve susrete, „čivijaški“ odgovorila da deca „Farmu“ nisu gledala u školi, već u kući, ubeđena da je tako zveknula as u dvorište roditeljskih kuća.

Ono što mi nedostaje je sledeće pitanje: Uvažena prosvetarko, neka deca, nažalost, u kućama vide mnogo toga: najstrašnije oblike fizičkog i psihičkog nasilja, teški alkoholizam i narkomaniju, neka su, na nesreću i žrtve incesta i pedofila. Treba li da očekujemo da i ove pojave uskoro dobiju legitimitet u školama, pošto ih deca „donose“ od kuća?

Jesam ja bila školarac u prošlom veku, ali ne pristajem na izmenu sintagme „obrazovno-vaspitna institucija“. Jasno mi je da škola i profesori ne mogu sami protiv vetrenjača izvitoperenih vrednosti, ali mi je nejasno da ih proglašavaju luna-parkom.

I to, mislim, nema veze sa platama. Ima veze sa hrabrošću, integritetom, posvećenosti profesiji koja bi trebalo da je lična, kad već nije društvena svetinja. Ima divnih učitelja, profesora koji će deci usaditi mnogo više kvalitetnog od gradiva, zato ni sada ne generalizujem. Ipak, nedostaje mi reakcija. Bilo čija.