Kolumne:
za-sajt

Palenta sa avokadom

Nekako mi sasvim logično zvuči verovanje da je većina kulinarskih recepata nastala slučajno. Uostalom, zante onu priču o kockaru, a lordu Sendviču, koji je toliko bio obuzet kartama i strahom od napuštanja partije, da je, kad je ogladneo, od svog batlera zatražio komad šunke između dve kriške hleba i tako izumeo verovatno najpopularniji oblik hrane u svetskim razmerama.

Jasno mi je i da zbog ovog „izuma“ moje ime neće ni prići gastronomskoj istoriji, ali, kad mi se već dopalo (ne samo meni) – zašto da ne podelim sa prijateljima. Naime, i mene je, kao sirotog Sendviča, muka naterala, ali ne kockarska, već lekarska. Zbog iznenadnog teškog stanja u kojem se našao moj želudac, odjednom mi je bilo zabranjeno ništa manje nego – sve. Smela sam ponešto kašasto, ništa sirovo, ništa od cvetača i mahunarki…Da pojednostavim: jela sam samo barenu šargarepu, tikvicu, malo krompira, malo pirinča i/ili palente. Obrni-okreni –dosadi.

Kako me je prijateljica @Aleksandra Stefanović upoznala sa avokadom, počela sam, kad god se ukaže prilika, da eksperimetišem. Da se razumemo, avokado za moje pojmove nije jevtin (oko 400din. kilo), pa nema prevelikog opuštanja, ali je za većinu recepata dovoljan jedan ili dva komada.

Tako i za ovu moju začinjenu latino-palentu.

100 gr palente
½ l vode
1 mekši avokado
začinsko bilje (peršun, mirođija, lict celera…)
sok ½ limuna
malo maslinovog ulja
soli po ukusu
manja glavica crvenog luka (može i crni luk u prahu)
ko voli – ljuta papričica

Skuvajte palentu u 1/2l vode sa malo maslinovog ulja, kao i obično. Pustite da „pućka“ 3-4 minuta i sklonite sa vatre. Malo prohladite. Avokado presecite na pola, izvadite košticu i kašičicom izdubite „meso“. Stavite u secka ili u usku posudu, ako koristite štapni mikser. Dodajte začinsko bilje, luk sečen na komade (da se lakše usitni), limunov sok i ljutu pariku ili ekstrat, ako volite. Dobro izmiksajte, probajte i posolite po ukusu.

Pomešajte avokado sa palentom, ponovo probajte i dodajte soli, ako je potrebno (uvek je lakše dosoliti, obrnuto je problem 🙂 ).

Ostaje još da pustite mašti na volju. Ova „baza“ lepo podnosi i seckane masline ili sitno seckanu ljutu paptiku ili luk (tada ih, naravno, ne dodajete u masu za miksanje), a ne verujem ni da bi je pokvario paradajz, svež, još bolje sušen, iz ulja.

Nećete dobiti bog-zna-kakvu količinu, ali ovo i nije glavno jelo, već odličan prilog ili namaz, zanimljiv dodatak predjelu. A može da bude i novi fazon na vašoj posnoj trpezi, kad je za to prilika.

Kao i obično – probajte pa javite. Eksperimentišite, menjajte – pa da delimo. Ko zna: možda zaista dospemo u neku kulinarsku enciklopediju.