Kolumne:
crtez

Obojimo stres!

Prizor simpatičnih bakica koje sede i predano boje neke crteže u domu za stara lica ne može da ne razneži čoveka. Povratak u detinjstvo – bila je i moja rerakcija, kao mešavina nežnosti i blage tuge zbog onoga što sam smatrala regresijom. Potpuna greška! Ispostavilo se da sam ja neupućena, da nije u pitanju infantilnost i da je ova radionica zapravo terapija bojankama za odrasle, vrlo popularna u svetu.

Ne budem lenja, krenem u potragu za informacijama i shvatim da uopšte ne treba da čekam doba mojih inspiratorki, da je, zapravo, sada pravi čas da se bacim na posao.

Bojanke za odrasle imaju specifične crteže sa mnoštvom detalja i finih linija, baš kao ovi koje vidite uz tekst. Ako je vaša prva reakcija: ko će time da se bakće, nemam ja strpljenja za to – onda ste, zapravo, idealni kandidat za ovaj hobi (zvuči mnogo lepše nego terapija 🙂 ).

Stručnjaci kažu da je bavljenje ovom tehnikom višestruko korisno: podstiče čuvanje fine motorike, pokreta koji s godinama postaju teži. To, istovremeno, predstavlja i „gimnastiku“ za mozak koji se trudi da očuva preciznost pokreta, da boja ostaje u okviru jednog polja. Neki ovo nazivaju i zen-anti-stres-terapijom. Vežbanje strpljenja, koje nam svima manjka, nije ništa manje važno, a razvoj kreativnosti, za koju nikad nije kasno, dođe kao – bonus.

Od tehnika se preporučuju flomasteri ili drvene bojice, zbog preciznosti poteza, bar za početak. Koliko sam mogla da saznam, bojanki za odrasle sada sporadično ima i u našim knjižarama, ali obilje šema možete da pronađete samo ako u pretraživač (kao što je Google) ukucate „coloring books / pages for adults“, uz opciju „slike“ (pictures). Za svaki slučaj dodajte i „free“ (besplatno) i samo odaberite šta ćete da odštampate.

Korak dalje od anti-stres terapije ka razvijenoj kreativnosti i, zašto da ne – umetnosti: napravite sami svoju šemu. Umetnici surrealizma su baš tako stvarali, dozvoljavali olovci i pokretu da prave spontane oblike, a zatim ih ispunjavali linijama najrazličitijih vrsta. U te svrhe lepo može da posluži tuš kao tehnika, ali mogućnosti su neiscrpne.

Nemanje vremena, kao i obično, nije izgovor. Možda ovo nije idealna tehnika za vas, ali kako ćete znati ako ne probate. I, naravno, bojanke ove vrste mogu da budu i dobra zabava za malo stariju decu. Sve gore navedene dobrobiti nisu uslovljene godinama i količinom stresa.

Dakle – boje u ruke. Stres mora da postane pitomiji kad ga obojimo svojim bojama