Kolumne:
osmeh

Kada možemo da budemo zadovoljni sobom?

Vremena su takva da su veoma retki oni koji su (sa razlogom) zadovoljni sobom i postignutim u životu. Mnogo nas zna da može više i bolje, ali smo sputani mnogim neprijatnim okolnostima jer živimo u neuređenom sistemu vrednosti, u kojem je mnogo toga naopako.

No, postoje razne male stvari koje nam pokazuju da ipak napredujemo i učimo i da treba da budemo srećni. Mnogo je ljudi koji „tapkaju u mestu“ i čini se kao da ne evoluiraju ni najmanje s godinama. Ako su se neke stvari kod nas promenile u ovim pravcima na ličnom planu, već smo uradili veliki posao – i možemo sa punim pravom da kažemo da napredujemo, a to je važno:

– Veze su nam manje dramatične nego pre. Ako smo uspeli da ne osećamo više potrebu za dramom, već da je smirujemo, dostigli smo izvesnu zrelost. A to je značajno.

– Tražimo pomoć kad nam treba. Svesni smo da to nije znak slabosti.

– Dižemo kriterijume. Jednostavno ne treba trpeti ljude i stvari koje nam uništavaju energiju i raspoloženje. I na poslu – radimo, ne moramo da se volimo

– Izbegavamo sve što čini da se ne osećamo dobro. Ljubav prema sebi je izuzetno važna, ne sme samo da pređe u narcisoidnost i sebičluk. Ali dovoljno smo pametni, zar ne?

– Naučili smo da su izgubljene bitke deo života, izvlačimo iz njih najbolje i ne dozvoljavamo da nas proganjaju.

– Imamo ljude koji nam „drže leđa“ i jasno razgraničavamo kome je gde mesto u našem životu.

– Ne kukamo i ne žalimo se. Samo kada nam je izuzetno teško i samo prijateljima. Fokusirani smo više na zahvalnost za ono što imamo u životu.

– Umemo da se radujemo tuđim uspesima

– Imamo već neke ostvarene ciljeve za sobom

– Imamo stvari koje iščekujemo i kojima se radujemo

– Znamo šta je empatija i osećamo je

– Ne dozvoljavamo da budemo ničije žrtve

– Nije nas briga šta drugi misle, ali ne paradiramo tim stavom

– Prihvatamo ono što ne možemo da promenimo

– Menjamo sve što možemo.

Sve ovo zvuči kao gomila uobičajenih parola za podizanje raspoloženja i jačanje samopouzdanja. Ali nije. Od suštinskog je značaja imati lični mir koji ne može da naruši niko i ništa. I znati da si bolji nego što si bio. Ne može svako da se pohvali time, dovoljno je samo pogledati oko sebe. Čestitke ako ste od onih koji mogu, sa vama je život pesma!