Kolumne:
Preuzeto sa:naturalmentor.com
Preuzeto sa:naturalmentor.com

Jutarnji trikovi za bolji i produktivniji dan

Spavati zdravo

Studije su pokazale da kod ljudi koji pate od nesanice , bude se noću ili teško zaspivaju , uglavnom dolazi do zbunjivanja organizma veštačkim svetlom. Odlazak na kampovanje u okruženje bez struje uvek reši taj problem veoma brzo. Za štelovanje unutrašnjeg sata bi bilo idealno leći onda kada nestane prirodnog svetla i ustajati kada svane, ali pošto to nije moguće zbog načina života, ali i činjenice da zimi mrak pada već popodne (šta da rade tek oni na dalekom severu!) – onda barem ustajati kad svane. Jutra su divna, ona rana, to kažu svi koji ustaju zorom. Dan počne drugačije, mirnije i bez stresa – samim tim smo i uveče umorniji i teže u situaciji da budemo budni do sitnih sati sa stresom unapred koliko malo ćemo spavati te noći.

Meditirati

Ova reč često uplaši i odbije one koji nisu probali, jer misle da je u pitanju neka teška disciplina koju treba da savladaju. Ima mnogo pristupa meditaciji i svako treba da odabere nešto što ga najviše smiruje. Poenta je upravo u tome – samo dvadesetak minuta spušta naš nivo stresa i napetosti, poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja i samim tim nas čini produktivnijim.

Ne „rasipati“ se od ranog jutra

Mozda zvuči neobično, ali neke odluke treba bukvalno automatizovati. Trošenje previše energije na to šta ćemo obući, doručkovati i slično, hodanje u krug po kući jer,kao, žurimo, samo nas čini stresiranim i konfuznim. Takođe razmišljanje i opterećivanje – šta nas sve čeka danas i predviđanje problema na koje ćemo naići. Korak po korak. Pojednostavljivati stvari i raditi jednu po jednu. Tako čuvamo i živce i koncentraciju da posao uradimo što je bolje moguće.

Uraditi prvo najzahtevnije stvari

Korteks, deo našeg mozga odgovoran za kreativnost, najaktivniji je kada se probudimo. Zato kreativci često najbolje odluke donose upravo ujutru. Svakako – ukoliko je moguće, najteže poslove i odluke treba da uradimo što ranije, jer svako od nas ima ograničenu količinu volje, kreativnosti i energije dnevno.

Šokirajte svoje telo

Sve studije kažu da je tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom blagotvorno za naš organizam. Osim što će ga sigurno razbuditi, pripisuju mu se i razne druge koristi – jača imuni sistem, pomaže topljenje masti, smanjuje napetost i depresiju.
Završismo tekst ovim, a u stvari ovo je prvo što treba da uradimo kad ustanemo.
Posle je sve ostalo „mačji kašalj“ 🙂