Kolumne:
Foto: Ilija Pejoski
Foto: Ilija Pejoski

Heljdopita sa sirom i koprivama

Stiglo proleće, svašta u prirodi ozelenelo i poraslo, pa porasle i koprive. I koliko god da su nas učili da ih izbegavamo, sad je vreme da im se približimo. U starinskim (ali baš starinskim kuhinjama), kopriva se više koristila, a o njenim lekovitim svojstvima dosta toga je i rečeno i napisano.

Onomad, oko Uskrsa, pohvalila sam se da sam brala mlade koprive, sad je vreme da se kaže i šta bi se moglo sa njima.Vrlo je važno da berete samo vrhove, otprilike do 5cm od najvišeg listića, jer su ti listovi meki i, kažu, najkvalitetniji. Dobro se opremite, savetujem baštenske ili gumene rukavice. Eksperiment sa najlon-kesom preko ruke pokazao se kao sasvim neuspešan. I, možda najvažnije, pokušajte da nađete koprivu koja nije kraj puta: izduvni gasovi i svakojako pobacano đubre učiniće je nepogodnom za ishranu.

A kad ponosni i dođete sa sveže ubranim koprivama, lako i brzo ćete pripremiti ukusan doručak ili večeru.

Šta vam je sve potrebno:

– pakovanje(obično 250gr) rezanaca (neko kaže i „jufke“) od heljde. Ovi rezanci najviše podsećaju na iseckanu koru za pite, a prodaju se u prodavniciama delikatesa (suhomesnato i „beli mrs“). Za svaki slučaj, slikala sam ih, da ih lakše prepoznate.
– 1/2 l jogurta
– 2-3 jaja
– 2-3 kriške belog sira (kakvog god imate, može i sitan, za pite)
– sasvim malo soli, samo ako je sir neslan

Pomešajte jogurt i jaja, pa u to potopite rezance i ostavite sve da stoji najmanje 30 minuta.

Za to vreme, poparite 2 do 3 pune šake listova koprive. Pazite, i poparena ona još „žari“. Kada se dobro ocedi, iseckajte je. Za početnike, „secko“ je pravo rešenje. Ako stavljate koprivu u secka, dodajte odmah i sir i šoljicu jogurta. Dobićete lepu zelenkastu pastu koja više ( jeee 🙂 ) ne pecka.

Sjedinite sve sastojke i testo je spremno.

Masu možete da razlijete u pleh (ja ga obložim papirom za pečenje, ali može i starinsko podmazivanje), a možete i u modle za mafine. Ako su modle silikonske, nije potrebno podmazivati ih.

Pecite pitu na 180-200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Krajevi rezanaca obično malo provire iz testa, slobodno ih pustite da postanu tamno smeđi. Pita će biti hrskava spolja, a iznutra meka i sočna.

Sad bi trebalo da stanem i da vam ne kažem baš sve odjednom, ali ipak smo mi prijatelji: rezanci, jogurt, jaja i sir su osnova kojoj možete da dodajete šta god vam padne napamet. Gurmane će obradovati čvarci ili pančeta, a, ko baš ne bi u koprive, može da koristi zelje ili spanać.

Pa – javite kako vam se dopalo.