Kolumne:
Foto: Mihailo Ristić
Foto: Mihailo Ristić

Za čas – čorbica

Ovaj recept nastao je iz najmanje tri razloga: učili su nas da je dobro da uvek postoji nešto „što se jede kašikom“, to isto trebalo je brzo i jednostavno pripremati i, na kraju, ali ne najmanje važno, bio mi je potreban način da svom detetu „utrapim“ što više raznovrsnog povrća bez mnogo ubeđivanja i rasprave.

Dakle, drage moje mlade i/ili neiskusne domaćice, ova sjajna čorba ne traži nikakvo majstorstvo i uvek se može naći nešto od čega je možete napraviti. A kako je improvizacija važan sastojak mog kulinarskog umeća, praktično nema kraja kombinacijama i ukusima. I uvek dobro ispadne.

A evo i kako:

– Povrće, sve koje se može naći na pijaci ili u zamrzivaču (šargarepa, bela zelen, paprika, krompir, keleraba sa sve listovima, zelje, spanać, celer, tikvica, brokoli, karfiol…)
– Manji komad mesa (dovoljna su pileća leđa, pola rozbratne, samo u krajnjoj nuždi kocka za supu), a može i bez mesa
– Malo pavlake za kuvanje
– Kašika kukuruznog skroba („gustina“)
– List peršuna ili celera, a može i pomešano
– Malo soli i bibera po ukusu

Skuvajte meso. Ako imate ekspres lonac (što od srca preporučujem), dovoljno je 20-30 minuta od trenutka kad „zapišti“.

Dok se meso kuva, sitno iseckajte povrće. Koliko sitno – zavisi od toga volite li komadiće u čorbi ili više kremasti potaž. Ja koristim secka: dovoljno je brzo i jednostavno, a i tekstura odgovara mojim ukućanima. Sa gornjeg spiska povrća ne morate imati sve, možete izbaciti nešto što ne volite i dodati ono što je vaš favorit. Obično je dobro da ima „osnovnog“ povrća koje ide i u supu – šargarepe, celera i bele zeleni, sve ostalo je dobrodošlo. I, ako imate jednu vrstu „lišća“ – to je sasvim dovoljno. A, ko ne voli, može i bez „zelenila“. Koliko povrća? Recimo po jedan koren zeleni, 2 šargarepe, nekoliko „cvetića“ brokolija i karfiola, komad celera, 1 krompir, 1 manja tikvica i sve tako. Ako vas to mrzi, nemate vremena ili svežeg povrća, jedna kesa pripremljenih mešavina sjajno obavlja posao. Najbolja iskustva imam sa „minestrone“ mešavinama, ali u redu su i one za čorbu ili belu čorbu. Naravno, možete da pravite i svoje mešavine. Mislite o tme leti, u jeku sezone svežeg povrća, zimi ćete biti i zadovoljni i spaseni pripreme.

Kad se meso skuvalo, izvadite komad, po potrebi očistite od koščica, sitno iseckajte i vratite u bujon (što vam je stručniji naziv za supu koja još nije „zakuvana“), a zatim dodajte i pripremljeno povrće. Ako ste korstili kocku za supu, jednostavno je rastopite u toploj vodi. Kuvajte dok povrće sasvim ne omekša. Što je više usitnjeno – potrebno je manje vremena.

Kada je sve kuvano, posolite po ukusu. U oko 2dl pavlake za kuvanje izmešajte ravnu kašiku gustina. Pomerite čorbu sa vatre i umešajte pavlaku sa gustinom, obavezno mešajući, da se ne naprave grudvice. Dobro je za to koristiti žicu za mućenje belanaca ili sličnu kuhinjsku alatku. Ko voli gušću, kremastiju čorbu, može malo da poveća meru gustina, ali ne preterujte. Umesto gustina, može se koristiti i kesica za pripremu krem-supa, ali u njima je dosta soli i konzervansa, pa to treba imati na umu.

I – to bi bilo to. Pred služenje dobro pospite seckanim listićima peršuna ili celera.

Ko je hteo vegetarijansku varijantu, postoje kocke za supu od povrća, ali zdravije je koristiti organiski začin (ima ga u nekim prodavnicama zdrave hrane) ili, još bolje, domaći začin čiji recept obećavam uskoro.