Kolumne:
1 copy

Vruće i njima

Kako je nama na ovim temperaturama i znamo i žalimo se jedni drugima, ali kako je našim četvoronožnim prijateljima, psima i mačkama – to njihova duša zna.
Ipak, valjalo bi da ponešto o zaštiti od sunčanice i toplotnog udara znamo i mi koji o njima brinemo, pa smo se obratili prijatelju, veterinaru dr Goranu Saviću. Dr Saviću se obraćamo imenom, ne samo zbog toga što smo mi stari drugari, već i zato što smo sigurni da bi ga tako oslovljavali i njegovi pacijenti (možda to i rade, ko zna 🙂 ), jer je on pravi Doktor Dulitl. U njegovu ordinaciju u novobeogradskom Bloku 70 psi sami utrčavaju, a ko ima psa – zna kakva muka može da bude samo uvođenje kod veterinara. Dakle, sad nam je potrebna pomoć njegove tridesetogodišnje prakse.

INvent: Gorane, šta je najvažnije znati i činiti po ovakvim temperaturama?

Dr Savić: Važno je znati da termoregulacija kod pasa i mačaka nije ista kao kod čoveka. Oni nemaju znojne žlezde, teže se rashlađuju i rade to samo dahtanjem, pa treba biti posebno oprezan po ovim vrućinama. Sunčanica, a posebno toplotni udar, mogu da budu i fatalni. Sunčanica može da nastane kada su suncu iloženi glava i centralni nervni sistem životinje, dok je povišena vlažnost dodatni faktor rizika za toplotni udar koji je najopasniji.

INvent: Šta treba izbegavati?

Dr Savić: Kao i ljudi, psi i mačke ne treba da borave na suncu, posebno u najkritičnijem periodu između 11 i 18 sati. Ovo nije vreme za duge šetnje, posebno ne po travnatim terenima, kao ni za treninge. Skok telesne temperature od samo dva do tri stepena može da bude veoma opasan. Dakle – hladovina, uvek dovoljno rashlađene vode, nije loše rashlađivanje u rekama ili jezerima, za one koji to vole i mogu. Psi koji se šišaju sada treba da posete frizera, a vlasnici da traže najkraće „frizure“. Za one koji se trimuju – veoma je važno dobro istretirati i maksimalno odstraniti već opalu dlaku. Iskustveno, psi duge i tamne dlake podložniji su toplotnom udaru, pa traže i više pažnje. Dugodlake mačke, poput persijskih, definitivno moraju da borave u klimatizovanim prostorijama.
Ipak, možda najvažnije upozorenje odnosi se ma ostavljanje pasa i mačaka u parkiranim automobilima na ovim temperaturama. Nikako, čak ni na desetak minuta ! Iskustvo pokazuje da je to životno opasno. Ako se pas ili mačka transportuju, posebno ako je duži put, najbolje je da to bude noću ili u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

INvent: Šta je sa hranom? Neki odbijaju da jedu ili ne pojedu uobičajene porcije.

Dr Savić : Najbolje je da se obroci daju rano ujutru (do 7 ili 8h) ili kasnije uveče. Kada su psi u pitanju, treba smanjiti količinu proteina, jer belenčevine dodatno telesnu temperaturu. Nije strašno ako životinja i preskoči neki obrok, jer joj, jednostavno, ne prija da jede po vrućini. Najvažnije je da psi i mačke u svakom trenutku imaju na raspolaganju dovoljno vode.