Kolumne:
Posne taljatele
Posne taljatele

Taljatele sa lososom i tikvicama

Do nedelje traje post. Ko ne posti strogo, na vodi, mogao bi da spremi ovaj laki obrok, a, moji ukućani kažu, da baš i ne mora da se čeka post da bi se pripremao.

Potrebno:

– Posna testenina (Ja kupujem na pijaci, ali naglasite da želite posne široke rezance, uobičajeno su sa jajima.)

– 1 tikvica

– Malo dimljenog lososa (Znam, poskup je, ali dovoljno je najmanje pakovanje koje se može naći za oko 250 dinara. Najzad, umesto lososa poslužiće i tunjevina.)

– Maslinovo ulje

– Kašika pesto sosa ( U kupovni obično ide parmezan, ja koristim sopstveni, možete ga zameniti sa malo bosiljka, belog luka i, eventualno, mlevenih oraha)

– 1 dl posne pavlake (Ako zaista postite, obratite pažnju: pavlaka na biljnoj bazi nije uvek posna, zapravo, najčešće nije. U boljim marketima danas ima pavlake na sojinoj ili pirinčanoj bazi. Malo je “tanje” teksture, ali može da posluži. Uostalom, pavlaka se može i sasvim izostaviti.)

– Začini po želji, uključujući i malo ljutog 🙂

Na malo ulja prodinstajte tanko narendanu tikvicu. Omekšaće i pustiti i malo vode. Sitno iseckajte listiće dimljenog lososa. Može i sasvim sitno, oni su tu samo da daju “šmek”. Ubacite u dinstane tikvice. Dodajte kašiku pesto sosa i/ili začine po želji. Na kraju dodajte i pavlaku.
Sad je vreme da ubacite prethodno obarenu testeninu. S obzirom da je posna, ona je malo “bleđa”, pa boje u tanjiru pojačajte maslinama, peršunom ili seckanim vlašcem i, ako volite, tucanom ljutkastom paprikom.

Probala sam da ovo jelo napravim i na vodi. Onda nema lososa, tikice dinstamo na malo vode, ali se može koristiti pirinčana pavlaka ili pirinčano mleko. Ukuse intenziviraju začini. I, naravno, dozvoljeno je ubaciti i drugo mediteransko povrće: paradajz, plavi patlidžan…