Kolumne:
Recept i fotografije sa sajta SwedishFood
Recept i fotografije sa sajta SwedishFood

Švedsko kuvano vino zvano Glog

Raspituju se neke prijateljice, htele bi da naprave švedske rolnice sa cimetom http://www.invent.rs/mirisne-i-meke-rolnice-sa-cimetom-kanellbular/ , ali, kažu, ne ide bez pripadajućeg kuvanog vina.

Samo da razjasnimo: Glog ( glögg ovo „o“ je kao da želite da izgovorite „u“) nije isto što i grog (vodom razblaženi rum), ali takođe ima blažu i jaču verziju. Ovde će biti prihvatljivo jak recept sa vinom, a, ko bi baš „sa sve“ – me da doda 75ml votke.

Vrlo važna stvar: mešavinu začina za glog napravite ranije, najmanje dan pre, da prenoći, a može i do 7 dana, da se začini lepo sjedine. Mešavinu vode i začina možete da držite u tegli u frižideru.

2 štapića cimeta (može i već mleveni, ali on se taloži na dnu)
10-20 karanfilića
2-3 komadića sušenog đumbira ili, opet, isti u prahu
1 kašičica semena kardamoma (Kardamom je taj koji pravi razliku između ovog i „običnog“ kuvanog vina“. Ima ga u specijalizovanim radnjama, a možda i u boljim marketima. Ako nema semena, poslužiće i u prahu.)
3-4 komada narandžine kore
1 kašičica suvog grožđa
1 flaša bilo kog crvanog vina
110 g šećera u prahu
1 kašičica vanilin-šećera

Za serviranje
2 kašike suvog grožđa
10-20 blanširanih, očišćenih badema

Pošto su začini odležali bar jednu noć u vinu (jedna šolja koju ste „odvadili“ iz flaše), dodajte ih vinu koje ste sipali u odgovarajuću posudu za kuvanje (šerpa ili manji lonac). Ja volim da razblažim sa 1-2 šolje vode, ali to ostavljam svakom na volju.

Zagrevati, ali ne da provri, samo da „prostruji“, malo prohladiti i procediti.

Pred samo služenje, blago zagrejati, ako je potrebno.

Glog se servira u manjim čašama ili šoljicama, otprilike kao za kafu. U svaku šoljicu staviti nekoliko zrna grožđa i badema, pa preliti vinom. Servirati uz kašičicu, jer, kad se popije glog, to grožđe i taj badem su….mmmmm.

Predviđeno je da ovo bude količina za 6 do 8 porcija, dakle, ne više od 1 dl po čaši.