Kolumne:

Šminkanje špahtlom

Svaka moda ima „svoje“, dođe pa prođe, pa se 10-20 godina kasnije pitaš da li je moguće da si bila lepa sebi sa gigantskim naramenicama, tapiranom kosom, „heroinskim“ look-om, iščupanim obrvama, sa belom majicom ispod haljine sa bretelama…

Uvek se izdvaja nešto što je upadljivo i zajedničko za većinu, to su trendovi, razumljivo, ali opasnost od uniformisanosti i potpunog gubitka svake osobenosti i ličnog pečata proguta mnoge, to primećuju ljudi sa strane, ali sledbenicima mode to nije bitno, pa što da se sekiramo…

Sada je čini se, najupadljivije šminkanje „špahtlom“. Ne znam sa čim drugim bih uporedila. Te količine tutorijala na društvenim mrežama i saveta kako da najbolje iscrtate lice i obrve (a la Kardašian, a ko drugi) nadmašile su sve do sada viđeno. Pardon, da uradite „contouring“. Ima da se kupe i specijalne boje za to. I alatke. I onda uzmeš i senčiš lice do besvesti. Podrazumeva se da si preplanula, tako da su to sve drap i braon tonovi koje treba naneti znalačkim pokretima na jagodice da se istaknu, pa onda nešto drugo da se sijaju, pa belu štraftu posred nosa, a tamnije senke sa strane (da ga stanjiš), pa slepoočnice, pa crtaj obrve, crtaj još… Na kraju obavezno teška šminka na oči, ogromne veštačke trepavice i sjaj na usta u 8 slojeva, onaj što se lepi.

I onda izađeš u grad i sretneš još sto takvih. Sve su lepe, većina i prirodno lepe, ali nisu odolele. I ne smeta im što će se utopiti u masi, to me najviše muči. To odsustvo potrebe nekog da bude „svoj“ i ne liči ni na koga.

A onda se zapitam (pošto se sve to radi zbog privlačenja suprotnog pola, iako će svaka reći da je „zbog sebe“) – kako se te devojke ljube? Možda se i ne ljube?

Smeju li momci da ih pipnu da im ne rasture tu fasadu? Znaju li one koliko muškarci to sve zapravo mrze? Koliko su im grozne te obrve koje vode svoj paralelni život? Šta rade sa tim silnim trepavicama i šiljatim noktima sutradan? Smeju li da se počešu? Skidaju li uopšte šminku ikad?

Neke opsednute tom vrstom savršenstva viđam često. Nikada bez šminke. One nose te maske verovatno i na plaži.
Stvarno, dolaze vrućine, hoće li se zatrpavati tim slojevima i onda?

Lepo ne znam. Sve je to ok za profi šminkanja za fotografije, revije… radi se odavno. Ali voštane figure sa sjajnim braon bojom istaknutim jagodicama na dnevnom svetlu gledati je tužno.

Ali valjda je to ta potreba za večitim SAVRŠENSTVOM.

Šteta što ne umeju da ga traže na nekim za život bitnijim mestima.