Kolumne:
salata-jaja

Salata od kuvanih jaja preteklih od Uskrsa

Svake godine pred Uskrs, ista stvar: posle svih računa, sabiranja i oduzimanja, zaključujem da će dvadeset obojenih jaja sasvim zadovoljiti potrebe i korpice za sto, i darivanja i svakog apetita. Onda, kao po pravilu, u poslednjem trenutku „uleće“ još desetak komada, za svaki slučaj (šta ako neko dođe, svakom valja dati po jaje da ponese…) i, kada se dodaju sva ona koja mi dobijemo, treći dan praznika čekamo sa „viškom“. Zvuči poznato?

Više nikom nije do „običnih“ kuvanih jaja, od obilne i teške hrane ume da bude i malčice muka, ali, tako su bar mene učili – hrana se ne baca. I tako sam počela da eksperimentišem, ništa genijalno, samo sastojci koji prirodno „pasuju“ uz barena jaja i mogućnost da ostanu još koji dan na trpezi.

Ova salata razlikuje se od dosadašnjih i tradicionalnih posebnim ukusom i svežinom koju joj daje sveži celer. Mera ja za 2 kuvana jaja, ali ništa se neće dogoditi ako količinu sastojaka prilagodite svom ukusu.

Dakle:

2 tvrdo kuvana jaja (sitno seckana ili izrendana na „krupnijoj“ strani)
šolja rendanog korena celera (može i krupnije i sitnije, kako ko voli)
kašičica senfa
½ šoljice mešavine majoneza i jogurta
½ šolje sitno seckanog vlašca (koji sasvim lepo može da se zameni zelenim percima mladog luka)
soli i bibera po ukusu

Ništa komplikovano: sve se sjedini, po ukusu dodate više senfa ili ublažite dodatno jogurtom. Meni lično odlično idu i seckani listići celera, povrh svega. Dobro ohladite salatu i – to je to.

U stvari, može još nešto: sjajno ide uz prepečen hleb 🙂