Kolumne:
pita

Rustična pita od starog hleba

pita-od-starog-hlebaSedamdesetih godina (prošlog veka 🙂 ) u kojima se dešavalo moje rano detinjstvo, hrane je zaista bilo dovoljno, nismo bili kao društvo do te mere raslojeni i ne sećam se da sam poznavala nekog ko oskudeva.

Naš frižider je često bio bezrazložno napunjen, jer je tata imao živo sećanje na ratne godine i potrebu da „istera glad iz kuće“. U takvoj situaciji, neretko je preticalo, pa se dešavalo i da se hrana baca. Sve sem hleba. Ono mitsko i hrišćansko, čak i bez tih oznaka, da je hleb i održanje i telo, ostalo je i u mojoj kući i bilo je nezamislivo da hleb, makar i parčence, završi u kanti za đubre ili, ne daj Bože, toaletnoj šolji. Ptice su uvek profitirale od takvog stava.

Druga su vremena, grči mi se stomak kad čujem da se u školama neka deca onesvešćuju od gladi. U našoj kući bivalo je oskudice, ali, rekla bih, nikad primetne u frižideru. I danas se dogodi da bacim jelo, posebno ono skuvano, jer je, posebno najmlađem, lakše da pojede nešto „ s nogu“.

Uvek gunđam, ali – bacim. Sve, samo hleb – nikada.
I tako se dogodi da se u kutiji nakupi parčića, pa i vekniva od nekoliko dana. Kako danas u hlebu ima dosta aditiva, osuše se, ali veoma retko ubuđaju, pa se od njih nešto i može napraviti.

Ja sam sebi smislila brz i jednostavan recept, po principu „šta se zateklo u kući“.  U osnovi, potrebno je:

– Starog hleba, mogu i različite vrste – koliko imate, iseckan ili izlomljen na parčiće
– Mleka / kiselog mleka/ jogurta ( a može i pomešano)
– 3-4 jaja (mleka i jaja treba da bude toliko da se pokrije hleb, ne previše)
– „beli mrs“, sir i kajmak, a može i samo sir, bilo kakav i koliko imate (ne više od 2-3 kriške)
– Suhomesnato što se zateklo, obična slaninica je pun pogodak

Priprema:

U dublji sud iseckati ili nalomiti parčiće hleba, pa preliti mešavinom jaja i mleka. Ostaviti da odstoji, da hleb dobro upije mešavinu. Dodati sir, može i malo kajmaka, ali ne preterujte, ostavite za „odozgo“. Mikserom ili rukama (da osetite ako je ostalo nenatopljenih komada hleba) ujednačiti masu.

Sipati ovako dobijeno testo u tepsiju, pleh ili vatrostalni sud. Ja ga oblažem papirom za pečenje, ko bi gurmanluk, mast će biti odlična podloga.

Sad po testu ređati šta god imate. Industrijske suhomesnate proizvode obavezno iseckajte na tračice. Pikantne stvari poput kulena ili kobasice takođe neće da pokvare ukus ☺. Ko ima i voli, može i da narenda kačkavalja.

Peći u rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Pita je odlična i sutradan, ako „preživi“ neko parče.