Kolumne:
invent,cover

Raphael Wressing & Igor Prado u „PTICI“

Svaki ozbiljni, veliki grad ima mesta za one koji znaju da su u njima najprobraniji muzički doživljaji i umetnici čija imena imaju svetski značaj. Jedan od takvih klubova, „Ptica“, u proteklih 11 godna bio je „sigurna kuća“ za one koji bi da slušaju dobar bluz i džez, spasavajući se od agresivnog sveprisutnog neukusa.

„Ptica“ se u četvrak, 14. januara zatvara. Na sreću, ne da bi nestala, već da bi nastalo novo mesto, prostranije za one željne dobre svirke. “Ulica bar“ će proraditi u Balkanskoj 13, ali o tome ćemo čim dođe vreme.

Oproštaj od starog mesta u visokom stilu – tako bi moglo da se odredi gostovanje dvojice vrhunskih umetnika Raphaela Wressinga i Igora Prada.

Wressnig, majstor Hammond B3 orgulja, a ljubitelji će znati da ih uistinu nema mnogo, jedan je od najznačajnijih mlađih evropskih blues – jazz muzičara. Osoben stil, u isto vreme elegantan i eksplozivan, obezbedio mu je status veoma cenjenog i traženog orguljaša na blues i jazz scenama mnogih država, kao i učešće u velikom broju projekata, pa nije čudo što svake godine objavljuje bar po jedan CD, od kojih su mnogi već proglašeni za džez ili bluz izdanja godine.

Igor Prado je najbolji južno – američki blues gitarista i pevač. Već više od jedne decenije u rodnom Sao Paolu vodi Prado Blues Band, a koncertno i diskografski je aktivan u celom svetu. Poslednji album, Way Down South, objavio je prošle godine za Delta Groove iz Los Angelesa, uz pomoć all star postave blues zvezda i apsolutno odobravanje publike i kritike. Često sarađuje sa Raphaelom i ovo će im biti druga velika evropska turneja na kojoj će im se, kao i letos, pridružiti bubnjar Silvio Berger.

Dakle, Raphael Wressnig i Igor Prado nastupaju u klubu „Ptica“ (Dalmatinska 98) u četvrtak, 14. januara od 21.30h. Klub je mesto za odabrane poznavaoce, u prodaju je pušten ograničen broj karata, tako da je ovo jedinstvena prilika da u intimnom ambijentu slušate ovakve muzičare i osetite magiju Hammond orgulja.

Dakle, vidmo se u „Ptici“!