Kolumne:
paprika

Posne paprike Sanjine mama – Slavke

Posledjih dvadesetak godina , reklo bi se, više ljudi posti, pridržavajući se verskog kalendara. Priču o tome da li je dovljno uzdržavati se od mrsne hrane i da li post ima svoju svrhu ako je to i dalje „blagoutrobije“ – ostavićemo za neki drugi put.

Sa druge strane, više je i vegetarijanaca i vegana, pa se tradicionalna posna kuhinja vraća na velika vrata.

Postoje, međutim, jela zbog kojih ne treba čekati post, a ne morate prelaziti ni u vegetarijance. Jednostavno, toliko su dobra, da nema ni razloga ni potrebe za odlaganjem njihovog spremanja.

Do prošle godine teško bi me neko uverio da su posne punjene paprike nešto baš posebno. Uvek su mi nekako jake, prezačinjene, teške zbog značajne količine uprženog luka i ulja. A onda sam na Rudniku probala specijalitet koji je spremila gospođa Slavka, mama moje prijateljice Sanje. Jednostavno, mogu da „stanu na crtu“ svakoj mrsnoj đakoniji, a da posle njih ne trošite kilograme sode bikarbone.

Recept sasvim jednostavan, al’ ima i neke „cake“: U ostalom- da probamo:

10-12 paprika „babura“, najbolje crvenih, ali ne obavezno (ako su paprke iz zamrzivača, predhodno ih odlediti i ocediti višak vode)

300g okruglog piriča (kao kočanski, na primer)

1 glavica crnog luka

1 šargarepa srednje veličine

2 krompira srednje veličine

Malo ulja za dinstanje

Biber, aleva paprika, so, suvi začin

Crni luk i šargarepu sitno iseckati (mislim da može i u „secku“), pa staviti u šerpu sa malo ulja, koliko da pokrije dno šerpe, i dobro izdinstati. Zatim dodati krupno izrendan krompir. Dinstati sve skupa još 10-15 minuta. Posebno skuvati pirinač. Treba da bude dobro skuvan, gust i bez tečnosti. Pirinač pomešati sa dinstanim povrćem i začiniti po ukusu biberom, alevom paprikom, suvim začinom i/ili solju, pa puniti paprike. Paprike dobro napuniti i zatvoriti kolutovima krompira. Ređati u đuvečaru (dubli pleh dimenzija otpilike 25x35cm) ili drugi sličan sud za pečenje i preliti ih sa malo ulja.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena ili dok ne lepo ne porumene.

Tajni savet: probajte ovaj recept sa paprikama iz turšije. Osobito! 🙂