Kolumne:
staro-novo

Od starog novo na kreativan način

Prošlog vikenda u galeriji „Štab“ u Beogradu imali smo priliku da prisustvujemo jednoj zanimljivoj izložbi u okviru prvog Industrial Design vikenda.

Vođeni u svetu, a i kod nas, sve razvijenijom ekološkom svešću, kao i željom da sačuvaju ono što se iz prošlosti prepoznaje kao vredno, učesnici su, kroz svoje zamisli art nameštaja i svetlećih tela, posebnim kreativnim reanimiranjem industijsko nasleđe uključili u savremeni život i našli mu zasluženo mesto u našoj svakodnevici. Shodno sopstvenom umetničkom senzibilitetu svaki od izlagača se opredelio za različit tretman i drugačiji, auteničan pristup. Daleko od puke «obnove» jedni su starim dizajnerskim komadima ponudili novi život, dajući njihovoj formi novo značenje, drugi su za potpuno nove kreacije koristili u potpunosti stare tehnike ili već postojeće, odbačene stare delove i materijale sjedinjavajući ih u procesu dizajniranja sa novim.

Ovaj eko –kreativni trend ima mnogo poklonika u svetu, i među autorima i među onima koji vole da neki takav komad imaju u svom domu.

Izložba je trajala samo dva dana, ali očekujemo uskoro nove. Kreativci nikad ne miruju!