Kolumne:
rendgen

Naše dojke – naša briga

Zvuči rogobatno, čak pomalo odbijajuće, ali, drage moje – to bi morala da bude istina. Karcinom dojke je u razvijenim zemljama odavno izlečiv i skinut sa liste medicinskih „ubica“. Jedini uslov –rano, pravovremeno otkrivanje.

Kako stoje stvari u Srbiji? Svake godine od raka dojke oboli oko 4 hiljade žena, što nije mnogo različito od evropskog i svetskog proseka. Ono što nas tragično razlikuje je činjenica da kod nas godišnje 1600 žena umire od ove bolesti. Životi nisu procenti, ali, ako vam treba uvid, to je strašnih 40% smrtnosti.

Vratimo se životu, dakle – preživljavanju. Niko nas ne može zaštititi od mogućnosti da obolimo, ali se same možemo zaštititi od smrtne presude. Prvi i najvažniji korak – svest o redovnosti pregleda. Prvi pregled – samopregled, jedno mesečno.

U eri tehnologija, dobro je znati da neko (ili nešto) u svakom trenutku može da vam da uputstvo za pravilni pregled. Sada je dostupna aplikacija za računare i mobilne telefone i može se besplatno preuzeti i sa sajta udruženja „Budimo zajedno“.
http://budimozajedno.rs/breast-test-aplikacija-2/

Ako se zna da u Srbiji ima više mobilnih telefona nego stanovnika, da je dostupnost internetu mnogo veća od očekivane (za ekonomske prilike) i da smo zemlja sa najvećim brojem FB profila po glavi stanovnika – onda više zaista nema opravdanja.

Dakle – naše dojke jesu naša stvar. Važno je da budu zdrave, a onda već možemo i da biramo s kim ćemo ih deliti :).