Kolumne:
111

Mirisno, ukusno, korisno – začinsko bilje!

U receptima koje razmenjujemo, pronalazimo na internetu ili gledamo na televiziji, gotovo je neizostavno sveže začinsko bilje. Takozvani “suvi začin” koji kolokvijalno svi zovemo imenom njegovog najpoznatijeg brenda, prilično je izašao iz mode. S dobrim razlogom, reklo bi se.

Uz to, “gušt” da izađete na balkon i uberete biljčicu svojom rukom gajenu baš kad vam treba, što bi rekli u jednoj reklami – neprocenjivo. I upravo zbog tog gesla – što svežije to bolje, naša Mirjana Laušević daje vam nekoliko osnovnih saveta za gajenje i čuvanje začinskog bilja.
Za one koji nemaju baštu, dovoljna je poneka žardinjera (najbolje od terakote) na terasi ili prozorskoj dasci, malo zemlje i sunca(najmanje 5 sati dnevno) i redovno zalivanje. Ukoliko je moguće, nabavite sterilni tresetni ili humusni supstrat, a zalivajte tako da se zemlja malo prosuši izmedju dva zalivanja. Začinske biljke ne vole stalno vlažno tlo. Ne samo da ćete uvek imati pri ruci sveže listove, već će i lepo mirisati, biti ukras , uneti posebnu draž u kuhinjski prostor i još će vas odbraniti od mušica, muva i komaraca.
Mediteranske začinske biljke možete lako i jednostavno sami proizvesti iz semena i to u gotovo svako doba godine, a sve ga češće možete pronaći i u rasadnicima, marketima i na pijacama kao rasad.

Ukoliko kupujete seme, opredelite se za već renomirane proizvodjače i dobro proučite uputstva na poledjini svake kesice. Naravno i rok upotrebe. Vrste krupnog rasta trebalo bi izbegavati, ukoliko nemate makar malu baštu. Seme bi trebalo posejati u sandučiće, pa po nicanju pikirati ( pobosti) u saksije prečnika 12 do14cm.
Svakako, proizvodnja iz semena zahteva više vremena i strpljenja i korisna je samo ukoliko ste nabavili organsko ili seme nekog retkog začina kojeg nema kod nas u proizvodnji. Donedavni izbor ograničen na peršun, ruzmarin, nanu, timijan, mirodjiju, ljutu papričicu, bosiljak i origano, proširen je u modernoj kuhinji i na ostale mediteranske i egzotične začinske biljke: vlašac, matičnjak, estragon, čubar, anis, korijander, majoran, kapar, lovor, žalfiju i steviju i sve su već dostupne i na našem tržištu. Po našem iskustvu, rasadnik „Miladinović“ odličan je i siguran izvor kvalitetnog rasada začinskog bilja.

A bezbednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja obezbediće vam praćenje nekoliko osnovnih pravila:
– Najjaču aromu začinske biljke imaju neposredno pred cvetanje.

– Najbolje je brati ga po suvom, toplom i sunčanom vremenu, nikako posle kiše ili dok je vlažno od rose.

– Bere se samo zdravo i čisto bilje.

– Lišće na kome je primetan napad insekata ili gljivičnog oboljenja ne treba koristiti kao začin. Oštećene ili slomljene delove biljaka trebalo bi izdvojiti i baciti.

– Kada biljčice dovoljno porastu, trebalo bi ih redovno orezivati.Tako se sprečava cvetanje, a pojačava grananje biljaka i formira lepa i gusta žbunasta forma. Pri orezivanju treba voditi računa da se ne skine više od 1/3 listova, kako se ne bi ugrozio rast biljke

– Ubrane delove biljaka trebalo bi odmah upotrebiti ili osušiti. Moguće ga je i zamrznuti ili konzervirati na neki drugi način.

– Možete ga sušiti u rerni : oprane i osušene grančice stavite na aluminijumsku foliju , pa u rernu i sušite na najnižoj temperature oko 12h. Potom odvojite lišće od grančica i stavite ga u teglice koje se dobro zatvaraju.
Meni se ne dopada ideja da mi leti tako dugo radi rerna i dodatno zagreva vazduh, pa začinske biljke sušim na tradicionalan način – sušenjem na vazduhu. Traje samo nekoliko dana, lepše izgleda, a dobiješ gratis dekoraciju. Sve što je potrebno je da se grančice povežu koncem u buketiće (male svežnjeve) i obese da vise naopačke na nekom suvom i toplo mestu, gde ima protoka vazduha, a nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

Zamrzivač je takodje dobra opcija, a začinsko bilje zamrzava se tako što se jednostavno umota u aluminijumsku ili plastičnu foliju i stavi u deo za duboko zamrzavanje. Ko ima malo više vremena i stalo mu je do estetike, može da napraviti i “začinske kocke”. Biljke se sitno iseckaju, stave u posude za led, naliju vodom i stave u zamrzivač. Dodaju se jelima na samom kraju kuvanja, tako najbolje sačuvaju ukus.

A sad nešto skroz dobro i “cool” : ako tako zamrznete listiće mohito nane, imaćete spremne osvežavajuće kockice za vodu ili koktele u toku cele godine.

Uživajte!

Iznenađenje!

INvent i Rasadnik “Miladinović” (http://www.chili.rs ) žele da vam omoguće da počnete sa začinskim baštovanstvom.

Prva tri posetioca sajta koji pošalju komentar na FB post o začinskom bilju, dobijaju na poklon po 5 začinskih biljaka.

Pošto se biljčice ne mogu slati poštom, obezbedili smo preuzimanje u Beogradu, uz obećanje da ćemo za ubuduće pokušati da ponudimo i alternativne lokacije.