Kolumne:
pita

Lanina pita od jabuka

Lana-kao-kuvarica„U sve sam mogla da poverujem, ali da će neko od mene tražiti recepte…“, bila je reakcija naše drugarice Lane Andrić Šaranović na molbu da i na INventu podeli svoje iskustvo. U stvari, nije Lana ni malo naivan igrač: malo-malo pa na njenom zidiću osvane neka fotografija specijaliteta koji je taman takav da odmah poželiš da i sama probaš. Pre svega zato što obećava, a zatim i zbog toga što ne opterećuje „fenserajem“ koji je postao obavezni pratilac gastronomije na mrežama.

Lana je zaposlena mlada žena, HR profesionalac u jednoj prestižnoj agenciji, a u kući se dobrovoljno pretvara u šefa kuhinje i pravi „svašta nešto“ za svoju porodicu (dokaz – fotografija na kojoj nosi kecelju 🙂 .I ova njena pita sa jabukama nekako je zamirisala sa ekrana, pa smo Lanu zamolili da otkrije tajnu. „Jednostavno je“, kaže Lana, pa da probamo.

Sastojci:

Za testo:
– 3 jaja
– časa jogurta
– časa secera
– časa ulja
– 2 čase brasna
– 1 prasak za pecivo
Za nadev:
– 1,5 kg jabuka (koristim ajdare, ali mogu i neke druge crvene jabuke)
– 2 kašike ulja
– 1 šolja secera
– kašičica cimeta
– 3 kašike griza.

*Količinu šećera i u testu i u nadevu je moguće smanjiti, po želji i ukusu.

Priprema: Umutiti jaja, pa dodavati redom jogurt, ulje, šećer, brašno i prašak za pecivo. Kako se šta doda – tako se umuti. Polovinu testa staviti u podmazan pleh ili u pleh obložen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni 5 minuta na 200 stepeni. Jabuke oljuštiti i izrendati, pa ih zatim propržiti na ulju 10 minuta. Pred kraj prženja dodati šećer, cimet i griz. Nadev rasporediti preko testa, preliti ostatak smese za testo i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Obično pečenje traje 20-30 minuta, a dobro je i proveriti čačkalicom.
Pitu možete kada se malo prohladi posuti šećerom u prahu.