Kolumne:
aa

Laki voćni kolač

Kad slatkišu dodaš pridev „laki“, sve postaje lakše, posebno osećaj krivice zbog unesenih kalorija. A, kako svi znamo da isto važi i za sve što je voćno (☺), ovaj kolač dođe kao podilaženje samom sebi.

Šalu na stranu, nije bezazlen u kalorijskom smislu, ali kad već postoji sezonsko voće i prave se kolači, prednost ovog slatkiša je što se brzo sprema i dozvoljava sitne improvizacije. Sem toga, u mojoj sveščici zapisan je pre tridesetak godina, davno pre interneta, pa je nedelja bila dobar povod za sentimentalno putovanje kroz prošlost.

Šta vam je potrebno:

3 jaja (postoji verzija sa 4, ali mislim da su 3 sasvim dovoljna)
15 kašika šećera (ravnih, ne preterujte)
15 kašika ulja
1 šoljica mleka
20 kašika brašna
1 prašak za pecivo
500 gr (a može i više) sezonskog voća
sok i kora jednog limuna ( po želji)

Dobro umutiti jaja sa šećerom (da „pobele“ i postanu penasta), pa dodati ulje i mleko. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, pa lagano umutiti u masu. Dodati limun na kraju.

Testo izručiti u pleh, najbolje dublji, dimenzija 25x40cm. Predlažem da ga obložite papirom za pečenje, da se kolač ne bi zalepio. Po kolaču ravnomerno rasporediti voće. Najlepši su sočni plodovi- maline, breskve, kajsije, šljive, višnje, ali pre stavljanja na testo, voće malo ocedite. Starija verzija kolača kaže da se testo može prekriti i seckanim orasima i/ili rendanim jabukama, ali je u toj varijanti kolač malo suvlji.

Peći u toploj rerni dok ne porumeni. Za manje iskusne, uvek je dobrodošla provera: pre vađenja iz rerne, u testo zabosti čačkalicu, pa ako je izvadite „suvu“, bez ostataka testa – kolač je pečen.