Kolumne:
Preuzeto sa: naturalbeautytips.co
Preuzeto sa: naturalbeautytips.co

Krastavac za „srećnu kožu“

Stižu krastavci! Naravno, odavno ih ima u rafovima super – marketa, ali mislimo na one baštenske ili makar iz domaćih plastenika. To, između ostalog, znači da biste mogli da obradujete i svoje lice.

Generacije naših baka, a bogami i mama, imale su jednu dobru naviku: kad se čisti krastavac za salatu i odseče vrh, najpre se obavezno protrlja samo mesto reza (kažu da to izvlači gorčinu, nemamo dokaza za to 🙂 ), a onda se „okrajkom“, koji se ionako baca, lepo istrlja lice. I dok se sprema ručak – maska radi svoje.

Nije se mnogo toga promenilo, tvrde i stručnjaci za prirodnu kozmetiku. Nema bolje obloge za umorne oči od sveže isečenog koluta krastavca. Mnogi tvrde da je bolje i delotvornije za otoke i podočnjake od svake „hemikalije“.

A evo i recepta za jednu osvežavajuću masku:

4-5 listova sveže nane (ako je nemate u saksiji, sad se zaista lako nabavlja na pijacama iloi boljim samoposlugama)

1 krastavac, očišćen od kore i od semena

1 belance

Usitnite krastavac sa nanom u blenderu. Odvojeno umutite belance, pa spojte sa pireom od krastavca. Nanesite masku na lice i opustite se 20-tak minuta, uživajući u njenom delovanju. Isperite mlakom vodom i, ako imate vremena, pustite kožu da se prirodno osuši ili sasvim blago utapkajte višak vode peškirom.