Kolumne:
kiflice

Kiflice koje nabijaju komplekse i najboljim domaćicama

Onomad, kad smo u kući imali lep povod za slavlje, po običaju poželim da se istaknem svojim kulinarskim i pekarskim umećem. Umesim svečanu pogaču, nacifram je, jedva čekam da dođu gosti. Gosti k’o gosti, malo se divili (vade sa da su već navikli), nešto i pojeli, a onda su došli Tamara i Vlada i, kao bonus-poklon, doneli čuvene kiflice Vladine mame Ljubice.

Šta reći: moja pogača najednom je postala običan hleb, kiflice su išle “k’o lude”, a slavljenik je, preventivno, sakrio jednu količinu i od gostiju i od nas, ukućana, kako bi sutradan sam i na miru uživao (odmah vam je jasno da su dobre sutradan i posle sutradan, a i kakva im je reputacija, kad ih kriješ od najmilijih).

Nije da nisam bila malo ljubomorna, a bilo mi i krivo, jer sam (opet) na dijeti, pa sam samo mogla da ih gledam. A onda pomislim, kad su tako dobre, što da ih ne podelimo. Čovek bi pomislio da se takva majstorija čuva kao ozbiljna tajna, ali majstorica je od srca i bez zadrške pristala da nam da recept. I evo – tatatataaaaa!

Ljubičine kiflice sa sirom i semenkama

Sastojci:
Testo:
1kg brašna
3 žumanceta
1 celo jaje
1 dl ulja
½ l mleka
1 kvasac
Fil:
½ kg švapskog sira (u to dodati 1 belance)
Premazivanje i posipanje:
mešane semenke suncokreta, susama i lana
žumance
malo putera
krupne morske soli

Priprema:

Najpre staviti kvasac da uskisne sa 1/2dl mleka (od već pripremljenih ½ litre), malo šećera i brašna. Kada je kvasac „krenuo“, zamesiti testo od gore navedenih sastojaka, pa ostaviti testo da naraste.
Testo zatim podeliti u osam jufki, svaku od njih razviti u krug, a zatim svaki krug izdeliti na 16 trouglastih delova (nalik parčićima pice).
U svaki deo staviti sir (u koje ste prethodno umešali jedno belance) i uvijati kiflice. Zavijene kiflice premazati žumancetom i posuti mešavinom semenki i krupne soli.
Na svaku kiflicu i staviti komadić putera. Peći ih u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, dok lepo ne porumene.