Kolumne:
spavanje

Kako zaspati uveče?

Borba sa nesanicom je muka većine vas koji ste došli sad da pročitate ovaj tekst. Ja sam, na primer, uvek kada sam u stresnim periodima budna do sitnih sati – sa „filmom“ koji vrtim jer ne mogu da odagnam misli, da umirim i isključim mozak. Sve što mi nikada ne bi tokom dana ni palo na pamet, promoli svoje ružno lice noću, da, uvek je sve mnogo lošije nego što jeste. Svi mi znamo savet predaka da je „jutro pametnije od večeri“, svi znamo da preuveličavamo noću i svesni smo da će ujutru sve izgledati lakše i bolje – ali ne prestajemo da mozgamo. Rušimo i ono malo sna što nam se smešilo.

Osim uobičajenih recepata protiv nesanice, koji idu od čaja i toplog mleka do tableta i o kojima možemo da pročitamo ponešto svaki dan, stručni ljudi savetuju još ponešto.

Zahvalan/na sam za…
Znamo da je izražavanje zahvalnosti u mislima nešto lepo i katarzično, ali, budimo realni – da li to radimo? Mmmm… ne baš. Psiholozi kažu da podiže raspoloženje, učvršćuje odnose sa ljudima koje volimo, čak i jača imunitet na neki način. Uglavnom smo stalno nezadovoljni, naročito mi, ovde, u uslovima života kakve nismo očekivali ni u najluđim snovima. Međutim, istina je da svako od nas može da kaže da postoje neke stvari na kojima je zahvalan. Treba to samo osvestiti i reći u sebi „hvala“. Ne boli.

Neka ga, neka bude…
Ljutnja je najveći neprijatelj sna. Nemoguće je, naravno, rešiti probleme i konflikte pred spavanje, ali je jako važno ne otići u krevet ljut. Ljutnja je kao lavina. „Zavrti“ sto scenarija u glavi, pa krenu planovi šta uraditi, reći… Ne. Misliti o tome ujutru.

Jak/a sam
Sve studije kažu da je ključ zadovoljstva sobom u samoprihvatanju. Nenalaženju sebi stalno nekih mana i propusta. Čak i kada imamo probleme pozitivno razmišljanje će nam doneti više dobrog nego negativno.

Caaaaaaaaaalm blue ocean
Ne znam da li fuknkcioniše ono sa ovcama, nisam nikad probala, ali zamišljanje lepih slika znam da pomaže. Mislim da je dozvoljeno i smestiti Objekat Svojih Želja u njih.

I da…
…da se ne biste ujutru probudili sa izvetrelom genijalnom idejom od sinoć – obavezno imajte blokčić i olovku pored kreveta. Jutro jeste pametnije od večeri, ali nikako ne voli dobre ideje od noćas.