Kolumne:
cvece

Iš, napasti! ili 11 načina da se odbranite od komaraca

Kome još nisu zazujali, koga još nisu okusili, ili ima jako čvrst san ili mnogo sreće. Kako spadam među one (na) kojima komarci otvaraju sezonu i već nekoliko noći budna smišljam kako da im stanem na put (al’ bukvalno), krenula sam u potragu za pravim savetom. Našla sam neke zanimljive, no ništa bez pravog stručnjaka, tako da ovu priču „u 4 ruke“ pišu naša Mirjana Laušević (dipl.ing.šumarstva) i moja malenkost – Nataša.

jabuka

Preuzeto sa: www.mondo.rs

1. Jabukovo sirće

Nataša: Pored svega što se priča o lekovitosti fermentisane jabuke (sad ne govorim o alkoholnom piću, o toj lekovitosti ništa ne znam), kažu da je dobra i u borbi protiv komaraca. Isparenja razblaženog sirća u posudici na prozoru trebalo bi bar malo da odvrate komarce, ali ono što je zanimljivije, ako pijete jabukovo sirće, ta ista isparenja na vašoj koži (razume se, mi ih ne osećamo), oteraće napasnike. Zdrav želudac je preduslov, sve ostalo su benefiti za koje su znali još stari Grci. Razblaženo sirće i kašičica meda – pravi eliksir.

Preuzeto sa: www.zelenenovine.wordpress.com

Preuzeto sa: www.zelenenovine.wordpress.com

2. Beli luk
Nataša: Ne znam šta da vam kažem, svi savetuju isto: ako hoćete da oterate komarce, jedite više belog luka- Jedini problem je što biste tako mogli da oterate i još ponekog. Bilo kako bilo, isparenja belog luka sa kože potpuno su nepodnošljiva za ove što bi da vas izujedaju.

Preuzeto sa: www.in-lavanda.com

Preuzeto sa: www.in-lavanda.com

3. Lavanda
Nataša: Mmmmmm…
Mirjana: Trazim počasno mesto za lavandu u svakom vrtu, na terasi, balkonu, prozoru! Sam miris lavande, osim što na nas deluje opuštajuće, odbija komarce, mušice i moljce, a njeno eterično ulje je jedino koje se sme nanositi na kožu u nerazređenom obliku.
Toliko je načina na koji možemo upotrebiti njen cvet, da bi trebalo da postane neizostavna biljka u svakom domu.

soja

Preuzeto sa: www.zdravakrava.hr

4. Sojino ulje
Nataša: Deluje bolje od većine repelenata (sredstva koja odbijaju insekte), a kažu i da je dobro za kožu. Dakle, nanosi se na kožu, a nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane.

macina-trava

Preuzeto sa: www.novosti.rs

5. Macina trava
Nataša: Novije studije pokazuju da apsolutno izluđuje komarce (ali i mačke, ako ih imate) i da je do 10 puta efikasnija od industrijskih sredstava. Ne sećam se da sam viđala njeno esencijalno ulje kod nas, ali, ako znate nekog ko bi mogao da ga donese ili pošalje – vredi probati.
Mirjana: Lako se uzgaja iz semena, a kad poraste, treba malo zgnječiti list da ispusti aromu, inače je komarci neće namirisati. Ako imate mačku, posao je obavljen- mace je redovno grickaju i oslobadjaju miris koji nas štiti od letećih napasti.

s

Preuzeto sa: www.rtv.rs

6. Slepi miševi
Nataša: E ovo je nešto za mene – privucite slepe miševe, oteraćete komarce! Kažu da jedan slepi miš u toku noći potamani i do hiljada komaraca. Moj lični problem je što se, najviše, ali najviše u životu plašim slepih miševa, pa mi nekako ovaj savet ne paše.

basta

Preuzeto sa: www.zdravasrbija.com

7. Začinska bašta na terasi ili prozoru
Nataša: Naravno i o ovome će više Mira
Mirjana: Osim lavande, indijske citronele I mačije trave, biljke koje često koristimo kao začine, odlične su za prvu liniju odbrane protiv komaraca, ali I mnogih drugih letećih dosada i štetočina.

-Ruzmarin se vekovima koristi u ovu svrhu I bio je neizostavna biljka u baštama naših baka.Treba znati da ova mediteranska biljka voli da bude sama u saksiji, kao I zemlju koja ne zadržava vodu. Možete sami napraviti i ulje koje se čuva na hladnom i suvom mestu i služi kao druga linija odbrane, to jest, ako vas komarac već pronadje.Dovoljno je 4 kapi ulja ruzmarina pomešati sa 1 šoljom maslinovog ulja.

-Menta (Nana) – biljka čiji su svi delovi lekoviti, uzgaja se već više od tri hiljade godina, simbol čistote, glasnik prijateljstva i ljubavi, svima poznata kao neizostavni deo letnjih koktela I nekih jela, odlična je I kao zaštita ne samo od komaraca, već I od svega što može da leti, gamiže i trčkara po prosečnom dvorištu.Od vajkada su je sadili i protiv najezde mrava , omraženih bubašvaba i ostalih buba, mrava, muva, miševa…Kako kod nas može da se nabavi nekoliko vrsta ove korisne aromatične biljke, moj predlog je – zasaditi ih sve! A o nani ćemo nadugačko i naširoko pisati već naredne nedelje.

-Matičnjak ( Melisa, Limunika, Citronella, Pčelinja trava) je nepravedno zapostavljena biljka.
U stvari, za one koji se biljkama bave, on je legenda! Posadjen na suncu ili u polusenci, tera ne samo komarce, već i razne bube I buve. Čak i ako nas neki komarac stigne, dovoljno je iscediti sok iz lista matičnjaka na mesto uboda i pustiti da se osuši. Jedino što mu je potrebno je vlažna zemlja sa dobrom drenažom. A vama- da znate da se brzo širi, pa ga je bolje držati pod kontrolom – saditi u saksijama.
Bosiljak – toliko popularan, da mi se ponekad čini da se o njemu sve davno reklo I napisalo, osim možda manje poznate činjenice da je jako efikasan u teranju muva, ali i komaraca.Baštica u kojoj ima nekoliko vrsta bosiljka odlična je preventiva!

A najbolja zaštita, svakako bi bila kombinacija ovih začinskih i aromatičnih biljaka na svakom prozoru i terasi.O baštama i da ne govorimo! Tamo se bar podrazumeva i može.

8. Neven I Kadifica
Mirjana: Pitate se zašto ste ih vidjali u svakoj bašti I parku oduvek, toliko da su vam možda i dosadili ? Zato što su ne samo lepi, već i višestruko korisni cvetovi. Od Nevena se prave najbolje kreme za kožu, u sastavu je mnogih registrovanih melema, ali osim u apoteci i kućnoj kozmetici, koristan je i u saksiji. Komarci ga ne podnose! Baš kao ni insekti koji napadaju paradajz. Ukoliko spadate u grupu onih koje komarci smatraju svojom metom i sve veću grupu onih koji uzgajaju čeri paradajz na balkonu , neven je obavezni komšija!
A gde je neven, tu je I kadifica …pomoći će nevenu da otera komarce, ali i zaštiti ostale biljke od lisnih vaši.

9. Ageratum
Mirjana: Za one kojima žute i narandžaste boje nevena i kadifice oku ne prijaju ili se jednostavno ne uklapaju u odabrani kolorit baštice, tu je Ageratum plavog ili belog cveta. Nešto manje efikasan, iako sadrži kumarin, čiji miris komarci ne podnose, a mi ga koristimo u proizvodnji parfema, ali i sredstava protiv komaraca. Da biste pojačali dejstvo, protrljajte s vremena na vreme njegove listiće ili zakinite poneki…samo ih nemojte utrljavati u kožu, jer sadrže i neke druge, manje povoljne sastojke.

10. Ulje limuna i eukaliptusa
Nataša: Moguće je da se sada u drogerijama može pronaći i već gotova kombinacija, ja sam češće viđala posebno ulja ovih biljaka. Potvrđeno je da mešavina ovih ulja štiti i do 95% 3 do 4 sata. Na kožu se nanosi tek razblaženo u odnosu 1:10 (jedan deo esencijalnih ulja) sa suncokretovim ili maslinovim uljem. Pažnja: ovako napravljena sredstva ne koriste se na suncu i nisu preporučljiva za decu ispod 3 godine (još im je osetljiva koža).

11. Cimet
Nataša: Divni miris i bez komaraca. Istraživanja su pokazala da esencijalno ulje cimeta ubija larve komaraca, a štiti i od odraslih, posebno onih tigrastih. Budite oprezni: ovo ulje bi moglo da vas opeče ako se direktno nanese na kožu. Napravite sprej tako što ćete pomešati 24 kapi ulja sa 120 ml voda. Možete ga koristiti i na koži, ali i na odeći, kao osveživač vazduha ili prostora u kojem ima komaraca.

E sad, ako sve to ne bude dovoljno (a nešto bi moralo da pomogne) – ostaje nam da ih mrko gledamo. Šalu na stranu, postoje, naravno, i industrijska sredstva, ali pazite da sa njima ne preterate. Hemija je, ipak, hemija.