Kolumne:
grickalice

Grickalice – čokoladne, a još i zdrave

Kratak boravak na američkoj zapadnoj obali pre dvadesetak godina, učinio je da poverujem da u Los Anđelesu svi živi mogu da se podele u dve grupe: opsednuti fitnesom i zdravom hranom i pregojeni „tamanitelji“ onoga što se u žargonu zove „džanki fud“, a mi mu tepamo „brza hrana“.

Kao da nikoga nije bilo između. Prvima su gastronomska zadovoljstva zabranjivali nova „religija“ i gurui raznih pravaca, a drugi su digli ruke od svega – pa i od sebe.
Zato sam bila ne malo, ali prijatno iznenađena poklonom koji sam onomad dovila od kume, tek pristigle iz Teksasa: slatko, ukusno, zanimljivo, a bez mnogo griže savesti. I, pošto je poklon relativno brzo nestao, a zapisala sam sastav – nije preostalo ništa drugo no da sama isprobam „repliku“

Čokoladne grickalice sa semenkama

Potrebno:

100 gr očišćenih i blago pečenih semenki bundeve

200 gr crne čokolade

Malo morske soli – usitnjene

Semenke lagano ispecite (ne valja da budu gorke) i još blaže posolite. Rasporedite ravnomerno po masnom papiru (papir za pečenje). Površina otprilike može da odgovara A4 formatu, ali semenke ne treba da se gomilaju.

Na pari otopite crnu čokoladu i pažljivo prelijte preko semenki. Možete se poslužiti poslastičarskom špatulom, ako imate, ako ne – poslužiće i tupa strana većeg noža. Neće biti glatko i savršeno. Naprotiv: treba da budu rustične, nemirne, nesavršene – kao užitak u slatkišima . Ostavite da se čokolada ohladi i stegne i pažljivo lomite manje komade, otprilike 3×3 cm, koliko za zalogaj.

Blagi ukus soli je za one koji vole zanimljive ukuse. Ziheraši mogu da je izostave, ali stvarno valja probati originalnu recepturu.

Original još dozvoljava kombinacije sa slanim bademima ili suncokretom, ali za maštovite – nema granice. Sem možda u količini pojedenih grickalica .