Kolumne:
Pesto

Domaći pesto

Ljubiteljima italijsanske kuhinje (a rekla bih i ljubiteljima kuhinje – uopšte) sigurno je poznat fini, aromatični pesto, odličan dodatak za paste i salate. Osnovni sastojak je bosiljak, otud taj fenomenalni šmek, a ni svi ostali sastojci nisu za potcenjivanje.

Idealan početak ovog recepta bi bio: uberite dve šolje svežeg lišča bosiljka. Danas se na mnogim balkonima gaji ova biljka, ako lepo i bogato lista, ovo je čist bonus na uživanciju koju imate preko leta.

Ipak, ko nema saksiju ili grmić u dvorištu, lako će naći bosiljak na pijaci. Nije preterano skup, a sad i biljari namenski gaje ovaj širokolisni, kažu – baš za pesto.

Dakle, potrebno je:

2 šolje listova bosiljka
2 čena belog luka (naravno, stvar je ukusa, može i malo manje)
50 – 70 grama orašastih plodova (U originalu su pinjole, al’ em ih nije lako naći, em su skupe do bola. Ja stavljam indijski orah, neće ga pokvariti ni badem, ali probala sam i sa našim, domaćim orasima i sasvim dobro funkcioniše).
1 šolja maslinovog ulja
2 dobra prstohvata soli, morske, ako ima (i ovo probajte, pa korigujte po sopstvenom ukusu).

Priprema – ništa lakše: u “secka” ili sličnu spravu stavite najpre orahe, usitnite, pa dodajte ostale sastojke. Ja beli luk najpre istisnem kroz presu, da ne bi ostali komadići, ali ko voli i njega da “gricne” – može se i sitno naseckati.

Ako ćete odmah trošiti pesto, a volite parmezan – može 🙂
Pošto ja pesto ostavljam u teglicama za zimu (ipak u frižideru), a dobar je i za posna jela, ja mu ne dodajem sir.

Još jedna varijanta je da dodate u secka, kada se usitni bosiljak, paradajz i masline. Takav sos je ređi i obilniji, možete ga sipati u plastične flašice i zalediti. Naravno da je savršen za pastu.

Uopšte, kad je pesto u pitanju, mogućnosti su razne: dovoljn o je da isečete malo paradajza i sira, pomešate sa pestom i bez dodatka ulja i soli imate fantastičnu salatu.

Ah da: od ove količine dobićete teglicu veličine onih u koje se pakuju kašice za bebe. Sve se, naravno, može i povećati, a neće se ništa dogoditi ako izneverite malo mere. Jednostavno, probajte i dodajte soli, luka ili ulja – ako vam nedostaje.

Ovaj pesto se u frižideru održi preko cele zime. Mislim, ako uspete da sakrijete negde u dubinama polica teglice 🙂