Kolumne:
tonik

Da li je tonik za lice potreban?

Tonik je u kozmetičkoj industriji nastao iz potrebe da postoji još nešto što će posle čišćenja lica nekim sredstvom, skinuti eventualni ostatak nečistoće. Još važniji razlog je da posle čišćenja izbalansira ph kože.

Sa napretkom kozmetičke industrije, sredstva za čišćenje lica – bilo da je u pitanju mleko, gel ili micelarna voda – više ne predstavljaju pretnju po ph kože lica, tako da su momentalno krenule rasprave o bitnosti tonika.

Ja ih volim. Uvek imam jedan. Osvežavaju. Matiraju gde treba. Hidriraju kad treba. Što se mog iskustva tiče – ako nađete neki u koji ćete se zaljubiti – imaju smisla.

Kao i sa svakim drugim preparatom, treba da znate šta vam prija, a šta ne. Uvek bih preporučila konsultaciju sa dermatologom, apotekarom ili nekim drugim stručnim licem.

Ugrubo, postoje tri tipa tonera:
1. Toneri na bazi vode, glicerina ili glikola – kao što je ružina vodica ili neki sa ekstraktom citrusa. Oni se uglavnom vode kao „osveživači“ kože, služe da vam bude prijatno i mirišljavo – ali morate da pazite. Veliki broj žena ima iritaciju od previše parfimisanih proizvoda.

2. Toneri na bazi alkohola, astringenti. Namenjeni uklanjaju suvišne masnoće, za problematičnu kožu. Sa njima treba biti obazriv i koristiti ih samo po preporuci. Ako nisu za vaš tip kože ili preterate možete je oštetiti ili poremetiti njenu sposobnost da proizvodi kolagen i obnavlja se.

3. Formule na bazi vode. Sa njima ne možete da pogrešite, koji god tip kože da imate. Oni obnavljaju kožu i sadrže antioksidanse koji prijaju koži.

Postoje još neki, specijalizovani toneri. O njima sledeći put. Ova tema zahteva malo više znanja od mog, pa ćemo konsultovati stručnjaka.